NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

START-GAALA 2018 ETELÄSSÄ


Tiistaina 5.6. Tampereella järjestetyssä kansainvälisessä StarT-gaalatilaisuudessa palkittiin voittajat Jordaniasta, Turkista, Portugalista ja Suomesta International LUMA StarT 2018 -palkinnolla sekä tiedepainottaista ohjelmaa sisältävällä gaalamatkalla. Kiitos järjestäjille ja heidän sponsoreilleen mahtavasta palkinnosta!

START-GAALA

International LUMA Start Award –palkintojenjako toteutettiin toista kertaa ja se on yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävän LUMA-keskus Suomen ideoima. StarT-toimintaan oli lukukaudelle 2017-2018 ilmoittautunut 500 projektityötä.

LINKKI START-sivuille

Tilaisuuden musiikkiesityksestä huolehtivat Roope Jokinen ja Marjukka Manner. Juontajina toimivat Pipsa Blomberg ja Anette Markula.

Tuomaristo oli arviointiperusteissaan kiinnittänyt huomioita erityisesti luovuuteen, omaperäisyyteen, monitieteisyyteen sekä yhteisöllisyyteen.  
”Avain menestykseen on uteliaisuus, luovuus ja yhteistyö. Näitä taitoja tarvitaan aikamme vaikeiden ongelmien ratkaisemiseen. StarT osallistujat ovat projekteissaan osoittaneet kaikkia näitä taitoja, joista on heille hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla tulevaisuudessa”, kommentoi opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Video:

Tämän hauskan videon palkintojenjakotilaisuudesta on kuvannut gaalatilaisuuteen osallistunut isä.

StarT palkitsi kolme parasta luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvää projektityötä ja oppimisyhteisöä samanarvoisilla palkinnoilla. Palkinnot jakoi opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.
Ylärivissä: Anniina, projektipäällikkö Anette Markula, Heinonen, StarT-hankkeen johtaja Maija Aksela ja Ossi. Alarivissä ovat Milla, Vilja, Maija ja Lenne.

Kansainvälistä tunnelmaa huokuva gaalatilaisuus! Kyllä Piilometsän lapset jaksavat seurata kohteliaasti myös muiden palkitsemista. Tilaisuus kesti lähes pari tuntia, samoin kuin edellisellä viikolla ollut Jämäkisan palkinnonjakotilaisuus Finlandia-talolla.

Jokaiselle oli varattu oma paikka ja ohjelman kulku oli harjoiteltu tarkasti etukäteen. 
Alakuvat: Pikkusisko Saimi väsähti kesken ohjelman. Juhlatilaisuuteen kuuluu myös aina herkullinen juhlaruoka.
 
Hieno palkintopysti! StarT-julisteen edessä seisovat vasemmalta oikealle maailmanmatkaajat Maija 5v, Milla 6v, Lenne 5v ja Vilja 6v.
 
TIEDEKERHO:
Maanantaina 4.6.2018
Palkintoreissu alkoi jo maanantaina 4.6.2018 ja silloin lapset pääsivät  tekemään tiedekokeita Fannin ja Pipsan johdolla Helsingin yliopiston tiedeluokka Gadolinissa.

Kansainväliset nuoret tekivät parituntisen aikana monia erilaisia kemiankokeita. 

Piilometsän väki sai tehdä itse esim. muoviseoksen etikasta ja maidosta.

Video:

Tiede vaatii myös yhteistyön tekemistä. Molemmilla tytöillä on tässä tärkeä tehtävä, jotta saadaan aikaan kemiallinen reaktio. Matikka, fysiikka ja kemia kuuluivat myös Piilometsän aikuisten lempiaineisiin muinaisilla yläasteajoilla.

Lennessä on tiedeprofessorin ainesta. Tieteen tekeminen vaatii osakseen aina runsasta innostunutta mieltä.

Video:PIKKU KAKKOSEN LEIKKIPUISTO:
Tiistaina 5.6.2018
Gaalatilaisuuden jälkeen nuoret ja aikuiset suuntasivat Tampereen kaupungintalolle juhlavastaanotolle.
...Ja lapset pääsivät ihan oikeaan Pikku kakkosen leikkipuistoon. 
Myös Saimi oli tullut vanhempiensa kanssa kesälomamatkallaan seuraamaan isosiskon juhlaa Tampereelle. Mukana gaalassa oli myös Millan äiti, jonka piti tällä kertaa puistojunan sijaan kiirehtiä VR:n junaan ehtiäkseen takaisin Ouluun.

 
 
Mitä pienet edellä, sitä isot perässä. Vai miten se menikään... Viljan isällä on kiipeilystä kokemusta myös muualtakin.

Video:
Koska Piilometsässä ei ole teollisia leikkihärpäkkeitä, on lapsista erityisen hauskaa, kun vierailemme ajoittain suurissa leikkipuistoissa. 

VAPRIIKKI:
Keskiviikkona 6.6.2018
Vähän jännittää! Tässä leikitään Tammerkosken alitusta vesitunnelia pitkin. Kolmikerroksinen Museokeskus Vapriikkihan sijaitsee Tampereella  Tampellan entisessä rautateollisuuden vertaassa aivan Tammerkosken rannalla.

200 miljoonaa vuotta vanha ammoniitti.
Vapriikin yhteydessä on myös Tampereen luonnontieteellinen museo. 
(Viime vuonna pojat pääsivät tutustumaan StarT-palkintomatkallaan Helsingin luonnontietteelliseen museoon, LUOMUKSEEN.)

Helmiveneet (Nautiloidea) ovat kuorellisia, merissä eläviä  nilviäisiä. Helmiveneet olivat petoja ja varhaisimpia pääjalkaisia, jotka elivät jo paleotsooisella maailmankaudella 400–500 miljoonaa vuotta sitten. Nykyisin eläviä helmiveneitä tunnetaan vain kuusi lajia ja niitä on löydetty usein 500–700 metrin syvyyksistä.

Yläkuva: Pallokivipenkki, pallograniitti Kangasalalta. Pallokiven synnystä on monta teoriaa. Pallot ovat kasvaneet luultavasti rytmisesti kiteytymiskeskusten ympärille kuin rakeet sadepilvessä. Suomen parikymmentä pallokiviesiintymää ovat rauhoitettuja. 
Alakuva: Kivimuseossa oli mitä kummallisemman näköisiä kiviä.

Tampereen luonnontieteellisessä museossa oli esillä tärkeimmät kotimaiset eläimet, hyönteiset, puut ja kasvit kuvina ja täytettyinä eläiminä sekä kuivattuina kasveina.  
 
Kolme suomalaista petoa: susi, karhu ja näätä. 
Susi eli harmaasusi (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs. Sudella alkaa olla tänä päivänä Suomessa vähän liian elinvoimainen kanta.

Karhu eli ruskeakarhu (Ursus arctos) on nisäkäs ja Euroopan suurin petoeläin. Se on sekaravinnon käyttäjä, joka käyttää haaskoja ravintonaan ja saalistaa isokokoisia hirvieläimiä.

Näätä eli mäntynäätä (Martes martes) on nisäkäs ja keskikokoinen lihansyöjä. Se on noin suuren kotikissan kokoinen ja asuu kaukaisissa metsissä. Tämä vekkuli on meidän filmissäkin esiintyneen Piilometsän vartijanäädän serkkupoika.

Onkohan hirvi petoeläin?

Eläinosastolla tunnistettiin myös eläimiä. Lenne tässä kokeilee saada tietokoneelta vastausta, mikä eläin hänestä voisi tulla isona.

Nukkemuseossa oli Aika leikkiä -niminen näyttely, jossa oli esillä suomalaisten lasten sadan vuoden takaisista leluista nykyajan leluihin. Siellä oli lukematon määrä erilaisia hienoja nukkekoteja sekä nukkeja eri aikakausilta. Nuket kuvastavat oman aikakautensa pukeutumista ja elämää.
 
Kerran maalivahti, aina maalivahti. Jääkiekkomuseon vitriiniin oli kerätty Ossia kiinnostavaa materiaalia eri vuosikymmeniltä.

Canada-malja.
HYVÄ REISSU!

Päiväkoti Piilometsän StarT-työt:

StarT 2018:

HYPPY KIVIKAUDEN ELÄMÄÄN: TALVI
AVARUUSMATKA 1: 2017
START - ALUEFESTARI TIETOMAASSA 2017
START - PALKINTOMATKA HELSINKIIN 2017