Tästä matkamme alkoi:
Arkeologian laboratoriossa oli tehty muuttohommia kesän ja syksyn ajan ja uusi laboratorion paikka löytyy nykyään kartan osoittamasta paikasta. Professori Vesa-Pekka Herva johdatti meitä kohti päämäärää pitkin Oulun yliopiston käytäviä.
Ensin suuntasimme Oulun yliopiston arkeologian viralliseen laboratorioon, jossa tutkitaan, konservoidaan ja julkaistaan arkeologista sekä kulttuurihistoriallista esineellistä materiaalia. Laboratoriolla on oma kaivausvälineistö ja konservatoriolaboratorio. Laboratorioteknikko Jari Heinonen esitteli lapsille työn alla olevaa esineistöä.
Laboratoriossa tarvitaan tietysti kaiken näköisiä vempeleitä, joilla voi tutkia vanhoja esineitä.
Esine- ja luusalissa oli tehtäväpisteitä. Tässä lajiteltiin samanlaisia esineitä omiin ryhmiinsä. Tutkijatohtori Tiina Äikäs esitteli lapsille vanhaa valkosavesta valmistettua liitupiippua, jota käytettiin vuosina 1500-1800 tupakan polttamiseen. Mitä pienempi pesä sen vanhempi piippu on.
Dosentti ja akatemiatutkija Anna-Kaisa Salmi tutki lasten kanssa erilaisia kiviesineitä. Mikä esine on tavallinen kivi ja mikä on entisajan ihmisen käyttämä tarvekalu? Lapset tunnistelivat, katselivat ja haistelivat. Aika hyvin lapset kuitenkin muistivat Vesa-Pekan ohjeet marraskuiselta päiväkotivierailulta. Vanhassa esineessä voi olla toisella kivellä hiottu reikä, kuten verkonpainossa tai kivessä voi olla terävä reuna, kuten vanhassa kivikirveessä.
Hmmmm. Tutkija-ainesta, tutkija-ainesta... Kivet ja vanhat esineet olivat mahdottoman mielenkiintoisia.
VASTAUS: 1. UHRAK, 2. IVRIH, 3. OROP, 4. ÄMHEL
Tiina ja Anna-Kaisa kertoivat myös kiinnostavasti meille omista tutkimusalueistaan. Tiina tutkii saamelaisia uhripaikkoja, pyhien paikkojen nykykäyttöä sekä kulttuuriperinnön merkitystä. Anna-Kaisan tutkimusalana on puolestaan eläinosteologia, ihmisten ja eläinten väliset suhteet, poronhoidon kehitys sekä ruokakulttuuri.
Kuvun alle kootussa pienoismalleista tehdyssä näyttelyssä oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, pikku-ukkoja ja minikokoisia työkaluja sekä koneita. Näyttely kertoi Keminmaan Valmarinniemen kaivausten arkeologisesta kenttätyöskentelystä.
Pienoismallinäyttely sijaitsee humanistisen ja kasvatustieeteellisen tiedekunnan välisessä aulassa ja on merkitty myös tekstin alussa olevaan karttaan punaisella.
Meidän StarT-aiheenamme on "elämää luonnossa - esihistoriasta nykypäivään" ja teemme aiheeseen liittyen Piilometsässä kaikenlaista mukavaa entisaikaista puuhailua. StarT-professorikummimme Vesa-Pekka Herva kävi marraskuussa päiväkoti Piilometsässä.
Vesa-Pekka piti lapsille START-TIEDEKERHOA.
Tuolta linkistä löytyy linkkejä eteenpäin meidän muuhun esihistorialliseen toimintaamme.