NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

lauantai 12. elokuuta 2017

MATKALLA MENNEISYYTEEN: piilometsän löytöjä



Mitenkähän me Piilometsässä päädyttiin viime toukokuussa (2017) siihen tilanteeseen, että Pohjois-Pohjanmaan museon tutkija-arkeologi Mika Sarkkinen etsi Piilometsän poikien kanssa JOTAIN kiinnostavanoloista "hiekkalaatikkopaikkamme" syövereistä?

Palaamme muutamia vuosia taaksepäin hetkeen, jolloin Piilometsän "hiekkaleikkipaikan" läheisyydestä pulpahti lasten leikkimielisten kaivannaisten tuloksena valtavan suuri pistelykuvioin koristeltu oranssinruskea litteä kappale..

... Vietimme siis keväällä 2015 perinteistä isovanhempien aamupäivää ja edellisvuotta toistaen lapset tekivät muun toiminnan ohessa "kivikautisia kaivauksia" päiväkodin pihalla. 

Tavallisimpia lasten löytöjä olivat normaaliin tapaan eriväriset kivet sekä valkeat kvartsi-iskokset. Mutta, mutta, Aukustillapa oli tällä kertaa onnea ja hänen lapioonsa tarttui oikea, kivikautinen saviruukun palanen!

Aukustin saviruukkulöytö ei toki ollut uusi Piilometsän tontillakaan, vaikka löydösten välillä kului niinkin pitkä aika kuin 17 vuotta. Tässä kuvassa 6-vuotias Reetta (Ossi-pomon sisko) on lajitellut ja numeroinut löytämiään saviruukunpalasia. Tuleviaisuuden toiveammattina Reetalla oli tietenkin tässä vaiheessa vielä arkeologin työ.



10 vuotta aiemmin (1988) Tappi oli löytänyt tontilta rakennustöiden tiimellyksessä salmiakin mallisen litteän kiven, jossa oli reikä keskellä. Kartoituksen yhteydessä kivi luovutettiin Helsingin kansallismuseoon, jossa se on näytillä. Kivi on ns. kivikautinen rombimainen reikäkivi. HELSINGIN KANSALLISMUSEO, REKIKYLÄN REIKÄKIVI
 
Vuonna 1998 alueella vierailulla ollut arkeologiaopiskelija oli tunnistanut Rekikylän metsäpolun varrella olevat painanteet kivikautisiksi asuinpainanteiksi, jonka seurauksena alue kartoitettiin arkeologien ja arkeologiopiskelijoiden toimesta kesällä 1998.
.



Painanteita löytyi lähes140 kappaletta ja Rekikylän asuinpainannealue asetettiin Museoviraston suojelun alaiseksi. Rekikylän asuinpainanta-alue on valtakunnallisesti merkittävä,  kivikautinen muinaisjäänne. Tässä alemmassa rinnekartassa näkyvät asuinpainanteet (aika heikosti).

Lapset innostuivat löydöstä ja jatkoivat seuraavana syksynä "arkeologitoimintaansa" leikkien muodossa. Osa kaivoi kiviesiintymiä ja osa tarkisti yllä olevalla ikämittarilla esiintymän iän sekä sekä tutki sen ominaisuuksia tietokoneella.


Muutamia kuvia edellisvuosien arkeologi-harjoituksista. (Kevät 2014)

Sekä isovanhempien päivän ohjelmasta. (Kevät 2014)



Palataanpa tähän aikaan: Arkeologi Mika Sarkkinen kävi siis tänä keväänä tarkistamassa ruukunpalasen löytöpaikan ja varmistamassa alueen, jossa lapset voivat edelleen tehdä hiekkaleikkikaivantojaan normaaliin tapaan. Lisäksi hän ojensi löydön talteenottajalle, Aukustille, kunniakirjan tarkasta arkeologisesta työskentelystä.


Samalla päiväkoti Piilometsän väki tunnustuksen Rekikylän kivikautisen alueen huomioimisesta toiminnassaan sekä sen tunnetuksi tekemisestä.


Toiminnan kannalta on tosi mukava, jos ajoittain esineitä pulpahteleekin esiin, niin lasten kiinnostus kivikautiseen aiheeseen säilyy.  Jos meitä mietityttää, saamme olla jatkossakin yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan museoon meitä askarruttavissa, esihistorialisissa kysymyksissä.

MUSEOVIRASTON SUOJELUALUEEN PAINANTEILLE EI SAA MENNÄ TEKEMÄÄN OMATOIMISIA KAIVAUKSIA ILMAN ASIANMUKAISTA LUPAA! (Muinaismuistolaki)


Vihreä lippu-ohjelman Terve elämä -teemamme on saanut keväällä päätöksen ja voimme siirtyä uuteen kolmevuotiseen projektiin:  ELÄMÄÄ LUONNOSSA  - ESIHISTORIASTA NYKYPÄIVÄÄN. Keskitymme kivikautiseen elämään, vertaillen ja soveltaen sitä nykypäivän elämään. 

 
Osallistumme samalla teemalla myös 2017-2018 StarT-ohjelmaan. Osallistuimme viime vuonna innostavaan, LUMA-keskuksen  kilpailuun aiheella "Avaruusmatka", jolloin pääsimme Helsinkiin saakka vastaanottamaan palkinnon.
StarT 2016-2017: AVARUUSMATKA


Tänä kesänä lapset aloittivat kivinäytteiden tutkimisen läheisellä hiekkamontulla oikeaoppiseen tapaan. Välineinä oli muovilapioita, lusikoita ja puutikkuja sekä maalaussivellin hienovaraiseen työskentelyyn.


Ei sitä aina jaksa pipertää... Välillä pienimmät meinasivat ottaa järeämmätkin vehkeet käyttöön.

Kaikki löydöt puhdistettiin,tarkistettiin ja hyväksyttiin kiviaarteiksi.


Aarteet säilytetään päiväkodin kivikeräyslaatikossa. Joskus, tai aika useinkin, Piilometsän lasten mielikuvitus näkee pintaa syvemmälle ja esim. käpykin voi olla "leikisti" kivettynyt muinaishistoriallinen arvokas löytö.
    
Näitä Piilometsän pihalta löytyy jatkuvasti. Ne ovat lasten aarrekiviä, mutta tiedätkö, mitä ne ovat oikealta nimeltään? Ne ovat kvartsi-iskoksia, joista kerromme jatkossa lisää.  


Mottomme on : Kun ensin tehdään huolellisesti työt, ovat huvitkin kaksi kertaa hauskempia! Monttua parempaa leikkipaikkaa saa hakea...


Saviruukun palasen kuviointi kertoo, miltä aikakaudelta se on. Seuraavassa blogijutussa, jossa kerromme tämän syksyn Kierikin reissustamme, selventyy myös eri aikakausille tyypillisten saviruukkukoristelujen eroavaisuudet. Tämä Aukustin löytämä saviruukun kappale on 5900-5400 vuotta vanha ja kuuluu varhaiskampakeramiikan ajalle.
... TÄSTÄ SE ALKAA - PIILOMETSÄN LASTEN MATKA MENNEISYYTEEN...