Laskiaisena lasketaan pitkiä pellavia. Ennen aikaa pellavien pituuden kertoi se, kuinka pitkälle kelkka liukui laskiaismäessä. Mäkeä laskiessa huudettiin: ”Pitkiä pellavia ja isoja nauriita!”
Pisteiden määrään vaikuttaa myös taiteellinen vaikutelma. |
Tällä kertaa Piilometsän lapset keksivät modernimman version pellavien laskusta: ”Lasketaan pisteitä.” ”8,5 pistettä, 10 pistettä, 20 pistettä.” ”No, tuosta voisi saada jo 300 pistettä.”
Aikuinen toimi pisteidenlaskijana, kun lapset tekivät temppuhyppyjä Montun reunalta alas lumihankeen. Pisteitä sai tekniikasta; niitä ropisi sen mukaan, mitä pidemmälle osasi hypätä. Pisteitä sai kerättyä myös tyylistä. Käsien, jalkojen ja vartalon käytön taiteellisen näkökulman huomioimisesta herusi pisteitä varmemmin kuin ns. rautakankihypystä suoraan hankeen.
Menossa ns. kaksoissyöttö Piilometsän tapaan. |
Laskiaiseen kuuluu myös ehdottomasti lasten leipomat laskiaispullat. Aikuinen oli jo aamutuimaan vaivannut pullataikinan, josta lapset pääsivät pyörittelemään pullia heti aamupuuron jälkeen. Juuri kolme vuotta täyttänyt Helmi osasi pyöräyttää suhteellisen napakat pullat pellille. Pullat vielä voideltiin ja päällystettiin huolellisesti sokerilla.
Ennen muinoin laskiaispullissa oli vain sokerikuorrutus, mutta nykyään laskiaispullan tunnusmerkkinä on vadelmahillo ja mantelimassa. Piilometsässä korvaamme aina mantelimassan lapsille mieluisammalla kermavaahdolla. Suurin osa lapsista haluaa kuitenkin syödä laskiaispullan perinteiseen tapaan ilman välitäytteitä.