NAVIBARIN KATOAMINEN

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

SAVENKAIVAJAT: RETKI NUORITTALLE

Uusi StarT-aiheemme on "Eläminen luonnossa - esihistoriasta nykypäivään". Tällä kertaa lähdimme toteuttamaan näitä projekteja Nuorittalle, Tapin ja Kaisun savipitoisille pelloille.


 

Pyrimme käymään Nuorittalla ainakin joka toinen vuosi ja välillä vuosittain, että kaikki lapset pääsevät touhuamaan "päivä oikealla maaseudulla" -tiimellyksessä. Ennen kuin pääsimme käsiksi itse asiaan, tervehdimme talon varsinaiset emännät: Piitun...

 

....ja sen pikkusiskon Niiskun. Niisku on vielä vähän malttamaton ja sitä pitää vahtia, ettei se loiki metsään jänisten perään sopimattomalla hetkellä.
Tästä voit käydä tutustumassa, kun Niisku tuli taloon: PÄIVÄKOTIKOIRAT

Tästä voit käydä tutustumassa Piitun pentuihin: PIITU JA PENNUT

 

Huomio! Missä kaikki kaakattavat olennot ovat?

 

KOT-KOT-KOT! Siellähän ne taapertavat, Pörhistelevä kukko kanajoukkoineen. Lapset houkuttelivat niitä lähemmäksi pienillä herkkupaloilla.

 

Ihana tipu! Tuo eläimenpoikanen ei kyllä varmastikaan ole vielä kovin vanha...

Matkalla savipellolle, ohjelmaan kuului perinteisiä maaseudun töitä, kuten perunannostoa päivän ruokaa silmälläpitäen. Tänä vuonna perunoiden koko poikkeaa viimevuotisista. Viime vuoden elokuun alussa luomupotut olivat jo kokoa XXXXXL.

 Naurispellon annit keräsimme parempiin suihin. Tänä vuonna pellossa oli kasvamassa tavallista naurista ja kaskinaurista. Ja luomuna, tottakait.

Tässäpä ne kasvaa samat kasvit, joiden siemeniä laitoimme loppukeväällä päiväkodilla kasvamaan pieniin istutusastioihin. Nekin kasvavat luonnon omilla lannoitteilla kierrätysaiheisen kasvihuoneen lämmössä.


 Tässä Lenne istuttaa keväällä 2017 kurpitsansiemeniä wc-rullapotteihin.


Nyt päästiin itse asiaan. Tappi oli kaivanut vähän isommalla laitteella lapsille heinäkerrosten alta sopivan savikon, josta nyt ensalkuun otettiin muutama sankollinen savivelliä.


Ja tältä se näytti.
 

 "Parempaa kuin karamelli
lapsista on savivelli.
Niinkös niinkös niinkös että
missä vain on kuravettä,
siellä hurjat huudot soivat,
siellä lapset ilakoivat.
Märkä hame, märkä takki;
ihan märkä koko sakki."

 

Opetustuokio: "Katsokaapa silmät tarkkana opea, miten teen savipallerosta kivikautisen juomakupin!"


ÖÖÖÖÖ.... "Saataisko lisää savea? Se loppui jo jotenkin ihmeellisesti."


Tuore savi oli ilmiselvästikin liian löysää muovailtavaksi , joten lapset kokeilivat, miten saven koostumus muuttuu, jos saven sekaan sekoittaa kuivaa heinää. Osa laittoi heinää enemmän ja osa vähemmän.


Samaa kokeiltiin myös tuoreella heinällä. Teemme päiväkodilla vielä lisäkokeiluja mm.rahkasammalella ja jäkälällä. Vasta poltossa selviää, mikä seosaines on paras ja kestävin. Poltosta tulee oma blogijuttu myöhemmin syksyllä. Nämä luonnontieteelliset kokeilut liittyvät meidän StarT- aiheeseen. Me myös videoimme Nuorittalla pätkän savenmuotoilua, joka pääsee sitten myöhemmin "Kivikauden elämää: Kesä" -videoon.

 

Saviastiaa on helpompi koristella maasta löytyneellä kanan sulalla, kun savi on saanut vähän kuivahtaa. Ehkä kivikautiseenkin aikaan koristelu tehtiin metsäkanalinnun sulilla. Kukapa tietää.


TUOKIOKUVIA NUORITTALTA SYYSKUUSSA 2017
Syksyisellä pellolla kukkia keräämässä.

 

Pienimpien ruokatauko.  Kun malttaisi vain syödä! (Isommat hyppelivät ja temppuilivat tuolla takana kivikossa ja multakasan päällä.)


Mahtava kukon pyrstösulka.

ARRRGH... Savimonsterin tassukat.

 

Sillä aikaa, kun osa työskenteli savikaivauksella, osa nautti vadelmapensaan herkuista.


Nuorittanjoki. Nuori sukupolvi katsoo vielä vapaana virtaavaa vesistöä. Oulun kaupungin varavesisuunnitelmat uhkaavat Nuorittan- ja samalla suojellun Kiiminkijoen elinmahdollisuuksia. 
MIKÄ? 
... Piilometsä on Ylikiiminkiläinen Vihreä lippu -päiväkoti, joka työskentelee paremman ympäristön puolesta pitkällä tähtäimellä. Se suojelee julkisesti siis myös asuinalueensa Ylikimingin jokien elinkelpoisuutta sekä  Viinivaaran lähteiden koskemattomuutta. 
* MIKSI?
... Jotta näidenkin lasten lapset saisivat tarjota lapsilleen mahdollisuuden puhtaan ja koskemattoman luonnon kokemiseen. 
* MITEN?
...  Voisitko selittää lapsille, miten ihmeessä aikuiset tehokkuus-ihmiset eivät halua suojella luontoa ja ainutkertaista ympäristöään.