NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

perjantai 19. toukokuuta 2017

PIITU JA PENNUT


Muistatko meidän päiväkotikoiramme Piitun. Piitu on nyt jo kolmevuotias ja tuore äiti. Tässä kuvassa Piitu on kuitenkin vielä nuorikko, ensimmäisiä kertoja tutustumassa erilaisiin lintulajeihin ja tarkkailemassa niiden elämään. 

...sekä oppimassa asioita metsästyskoirana olemisesta. Piitu on oppinut käskysanat:  odota, hae ja istu.

Tammikuussa 2017 Piitu vieraili Jäälissä, Vinskin kennelissä asuvan rotutoverinsa Haltin eli Naavan Kiiskin luona. Kyllä kannatti käydä useamman kerran, sillä 22.3.2017 Piitun synnytti ensimmäisen "pikku rääpäleen", jonka tunnollinen äiti nuoli puhtaaksi...

...ja heti perään putkahti neljä muuta reilun nyrkin kokoista ihanaa pientä palleroa. Pentuja syntyi siis kaiken kaikkiaan yhteensä viisi.

Ruskein urospentu on nimeltään Metso, täplikäs urospentu tuntee nimen Täplä, täplikäs narttupentu on puolestaan nimeltään Alma, vaaleanruskeat täplät omistava urospentu nimettiin Simoksi ja melkein valkoinen pentu on nimeltään Viti.

Tässä on pentujen äiti eli emä, Ylikalinan Piitu. Piitu ehti hankkia ennen synnytystä kaksi SERTiä ja CACIBin. Kolmas SERT ja samalla Suomen muotovaliotunnuksen haku näyttelyistä, sekä lintuhaukkukokeet aloitetaan syksyllä 2017. 

Tässä on pentujen isä Naavan Kiiski, jota myös Haltiksi kutsutaan.
Haltin tittelit:
3.12.2011 HeW-11 Helsinki Winner 2011
3.12.2011 HeJW-11 Helsinki Junior Winner 2011
9.8.2014 MV-14 Maailman voittaja, Helsinki 2014
6.12.2011 HeW-14 Helsinki Winner 2014
Kuinka samankaltaisia pentujen vanhemmat ulkomuodoltaan ovatkaan. Myös pennut ovat perineet vanhempiensa parhaita ominaispiirteitä.

Koiranpennut ovat viisaita! Kotilaatikossaan niillä on oma osasto pissailulle ja oma osasto nukkumiseen. Pissapaperit pitää tietenkin vaihtaa aina pissailun jälkeen kuiviin. 

Kylmä kevät ja maassa oleva lumi haittasivat ulos tarpeille menoa, mutta jo reilun kolmeviikkoisina pennut osasivat pissata ja kakata ulos vallan mainiosti. Siis, kun ne nosti heti heräämishetkellä ulos, kaikki sujui kuin leikiten.

Voi mahoton sitä vauhtia, millä noppeuella pennut kasvavat. Tässä pennut ovat neljän viikon ikäisiä, eivätkä halua enää öllötellä omassa laatikossaan. 1.2.3.4.5….viisi kuurottaa ja yksi on piilossa. Arvaa kuka!

Etsintäpartio Vikkelät Vekkulit! Etsintä alkaa nyt: Onko se sohvan päällä –EI. Onko se sohvan alla – EI. No, onkohan se mennyt lipaston alle…

Hei, kamu! Karvakuonojen salainen ase esiin nyt! Nuuski sinä vasemmalta, minä kaarran oikealle päin.

LÖYTYI! Äiti oli piilossa ja pennut etsivät.

Ne haluavat myös ehdottomasti tutustella kotiinsa ja kuluttaa aikaansa lähinnä pissailemalla talon matoille, varsinkin juuri ulkopissaushetken jälkeen. Ja puremalla kiikkutuolin jalkoja.

SIMO 4vk, 7vk ja 8vk.

VITI 4vk, 7vk ja 8vk.

TÄPLÄ 4vk, 7vk ja 8vk.

METSO 4vk, 7vk ja 8vk.

ALMA 4vk, 7vk ja 8vk.

Äitienpäivänä, 14.5.2017. Lumi satoi maahan asti. 

"Dii-da-da-daa-da-da-da-da-daa!" Luu ja sen ylpeä omistaja. Pennut osaavat pitää luusta kiinni ja purra sitä aivan oikeaoppisesti. Ne kaivavat myös luun piiloon ja samantien toinen pentu menee ja kaivaa sen ylös.
"Mitä, mssä mun luu on?"

"No, minäpä osaan kantaa näin hienosti kapura-astiaani."

"Ai, näinkö sitä pitää kantaa?" 

"Ei, kun näin. Katsopa nyt tarkasti mallia" 

"Hetkinen!... Nyt pitää miettiä, mitä tässä tekisikään... Päästänkö irti vai pidänkö kiinni, vai puraisenko palloa vai potkaisenko sen menemään vai..."

"Wau, tämä on paras juttu, ikinä!" Rento meiniki ja pallo-kaveri!

Hei kaverit! Entä tämä temppu? Vähän on V-A-I-K-E-A!  Mää ossaan boulderoida jo seitsemän viikon ikäisenä!"

Ok. Täähän on ihan iisiä ja lällyä! Läl-läl-lää!

Erityisen hauskaa pennuista on kisailla keskenään. Milloin yksi repii jalasta ja toinen hännästä ja saattaapa kaksi nykkiä ylivoimalla yhtä korvista eri suuntiin. Välillä käy kiljaisu ja Piitu-äitikin komentaa lapsiaan rauhoittumaan.

Harhautus ja täyttä kyytiä karkuun. "Ottakkaa kiinni, jos saatte...  Näätäpä on minulla, hah-hah-haa!"

Piitu-äiti valvoo pentujen tekemisiä ja ärähtää, jos pentu erehtyy syömään äidin astiasta tai repimään sitä hännästä. Koiraäideillä on luontaisesti hallussa vielä auktoriteetti. Pikkukoirat tottelevat äitiään.Olisi ihan hyvä, jos pennut saisivat kasvaa vähän isommaksi kuin vain 7 viikon ikäisiksi äitinsä kanssa ja kasvaa luomusti tottelevaiseksi koiraksi.

Kaverukset. Narttupentu Alma lähti jo astuttajan matkaan juuri äskettäin, kahdeksan viikon iässä. Urospentuja lähtee vasta 15 viikon ikäisinä uuteen kotiin Ruotsiin ja Norjaan, rokotusten ja passien hankinnan jälkeen. Jatkamaan hyvää sukua ja jalostamaan pohjanpyatykorvan kantaa rajan toiselle puolelle.

Luomu-Piitu. Piitu imettää 8-viikkoisia pentuja vielä pari kertaa päivässä. Isot roikaleet ylettyvät imemään maitoa jo istuultaan tai maaten. 

Syönnin ja runsaan ulkoilun, liiikunnan ja leikin päälle levähdetään. Pienet pennut väsähtävät samoin kuin vastaavan ikäiset ihmislapset. Kun meidän koiran pennut ovat tässä kuvassa n. 8 viikon ikäisiä,vastaa se ihmisiässä reilun yhden vuoden ikää.

APUVA! Mihin me jouduttiin? Se selviää seuraavassa blogikirjoituksessa.