NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

torstai 20. joulukuuta 2018

Metsän elämää: Haltijat ja tontut- roskanäyttely

Pidimme joulun alla tunnelmallisen roskataidenäyttelyn. Lapset käyttivät taideteosten valmistamiseen roskia sekä  kierrätys- ja luonnonmateriaalia.  

Laitoimme kutsun vanhemmille, omille facebook- sivuillemme ja instagramiin sekä Reki-Vesalan ja Ylikiimingin puskaradioihin. 

Näyttelypaikkana toimi lähialueella sijaitseva Rekeläntörmän kota. Lapsia huoletti ennakkoon, käyköhän näyttelyssämme ketään. Ope lohdutti lapsia, että tärkeintä on Piilometsän väen oma ympäristötietoisuus. Teemme oman osamme ja samalla kuitenkin tiedotamme ja yritämme saada muitakin kiinnostumaan ympäristökysymyksistä, tavalla tai toisella. Esimerkiksi näin, näyttelyiden ja blogikirjoituksiemme kautta.

Siellähän se vielä oli, tallessa! (Ei ollut näemmä vaikutusta meidän kuvainformaatiolla facebookissa.) Innostuksen näyttelyymme antoi tämä "naivistinen hölömöys", joka mielestämme vaati seurakseen Piilometsän väen samanlinjaista, naivistista eli lapsenomaista taidetta. 

Lapset halusivat laittaa tähän kuvaan paheksuvat ilmeet. Hetken mietittyämme päätimme, että peitämme teoksen joululiinalla, koska teos ei mielestämme sopinutkaan meidän tonttutunnelmaamme.

Piilometsässä asuu vissiin hamstereita... Siivosimme marraskuun alussa varastoa ja sieltä löytyi runsaasti lahjaksi saatua ja muuten vain tallennettua kierrätysmateriaalia. Kiitos kaikille vanhemmillemme ja muille avuliaille ihmisille, jotka tuovat säännöllisesti Piilometsään kierrätyskampetta!   Tonttuvärkkäysaika loppui tällä erää kesken ja niinpä materiaalia jää seuraavillekin vuosille. 


Kaunis tonttutaulu syntyy ihan vain tavalliseen kierrätyspahviin maalaamalla.

Petteri-tonttu: Päre ja lampaan villaa.

Kettutaulu: vanha lauta ja sabluunapainanta 
(Teimme vastaavat eläintaulut myös naulakoiksi ja annoimme lahjaksi isille.)
Lintu: kierrätyspaperimassa
Tonttukortti: lautaspinon välipahvi 
Punainen tonttulakki: kananmunakenno
Sytykkeet: kananmunakenno ja vanhan kynttilän steariini
Piparit: ruisjauhoihin tehty taikataikina

Taustalla oleva metsäjänis on tehty wc-paperirullasta ja tontut "mölökkypuun" aihiosta, jotka olemme saaneet aikoinaan Helenalta toimintakeskus Karpalosta.
Haltijat: 
* Taustapahvi kierrätyspahvia
* Hiukset purkulankaa käytetystä villavaatteesta
* Päänä maitopurkin korkki
* Mekot kahvipaketista 
* Siivet karkkipaperista
Taulunkehys on kirpparilta.
(Haltijatyö on esillä touko-kesäkuussa 2019 myös Oulun kaupungin pääkirjastossa Vedenhaltijat-näyttelyssämme.)

Lahjat eivät tarvitse lahjakääröksi joulupaperia. Joulusta toiseen voi käyttää tällaista kestävän kehityksen joululahjapussia. Näita on näppärä ommella esim. vanhoista verhoista tai pöytäliinoista. Monenkokoisia pusseja syntyy hujauksessa.
Kestojoulupussi:
* Vanha pöytäliina ja lakanasuikale
* Lapsen oma sabluuna ja kangasvärit
* Punottu naru jämälankakerän villalangasta.
Tonttukuvan voi maalata kankaaseen myös ilman sabluunaa. 

Talvinen eläintaulu: Päre (tai lauta) 
Kettutaulu: kopiopaperilaatikon kansi, käpy, oksat ja nahka
Metsäjänis: wc-paperirulla

Tästä puuttuu  kuva kivitontusta, käpysäilykepurkkitontusta sekä säilyke- ja lasipurkkikynttilästä. Lisätään myöhemmin.

Lapset leipoivat tapahtumaan pipareita ja tarjosivat glögiä. Päretonttu olikin mainio joulupiparitarjotin.
Tontut: heinäseiväs tai ulkona tummunut puu, lampaanvilla, vanha astiapyyhe







Meillä on tapana laittaa kotiin menevään joulupussiin lasten keksimiä aineettomia joululahjoja, kuten: kolaan pihaa, autan tiskaamisessa, teen isän kanssa lumiukon... Tänä jouluna kuitenkin Piilometsän aikuiset tontut toivovat tämän runon myötä jokaiseen kotiin aineettoman joulun lahjoja.
Onhan siitä jo aikaa, kun pidimme edellisen kierrätysaiheisen joulunäyttelyn. Valokuvasimme työvaiheita ja kuvat liimattiin uusiopaperille, jota lapset valmistivat kierrätyspaperista, sanomalehdistä ja kananmunakennoista . 

Oikealla on paperimassasta, maitopurkeista ja hevosenkengästä tehty tonttupaja. Tämä rakennelma on toiminut myös Kalevala-kirjastonäyttelyssämme Sammon luolana ja Vedenhaltijat-näyttelyyn siitä tulee maahisten kolo. Uusiokäyttö on energiatahokkainta jätteiden vähentämistä.