Touko-kesäkuun vaihteessa kasvillisuus ryhtyi ihan muutamassa viikossa työntämään lehtiään vihreään kukoistukseen ja osa kasveista aloitti jo kukkimisenkin. Pirja-niminen omenapuumme jaksoi jo työntää valkoiset kukkansa silmujen saloista. Saisimmekohan tänä syksynä puusta jo muutaman omenankin.
Marjapuut,
isotuomipihlaja ja mustamarja-aronia kukkivat kauniisti valkoisilla kukillaan.
|
Hortoilu luonnossa on tuttua meidän porukalle. AHAAELÄMYS! Mehän
hortoillaan milloin missäkin normaalistikin, joten nykytrendin mukainen
”hortoilu” -termi sopii oikeastikin juuri meille kuin nenä päähän. Hortoilusta tulee mieleen rentomielinen, lupsakka kuljeskelu luonnossa ilman päämäärää. Virallisesti hortoilu on suppeasti vain villivihannesten keräämistä luonnosta ja niistä kokkaamista. Hortan eli villivihanneksen
keruuseen pätee kuitenkin samat säännöt kuin sienestykseen; ei voi kerätä mitä
vaan, sillä joukossa on myös myrkyllisiä kasveja. Jokaisen luonnonkasvin
kohdalla pitää tarkistaa, miten kasvia nautitaan ja kuinka pitkiä jaksoja
kerrallaan. Joidenkin luonnontuotteiden osien keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa..
Vanhalan niitty
|
Villiyrtit
ovat kasvaneet ilman lannoitteita ja torjunta-aineita, ja ne ovat oikeasta
paikasta poimittuna puhdasta ravintoa. Parhaita alueita ovat luomupellot
ja vanhat viljelemättömät niityt sekä oma takapiha. Satoa
voi napsia latvasta koko kesän, mutta alkukesästä saa voimakasaromisimmat ja
ravintorikkaimmat yrtit. Paras keruuaika on aamupäivällä aurinkoisella tai
poutasäällä. Keruumatkalle tarvitaan ilmava kori, sakset sekä hanskat. Lehdet
kerätään ennen kukintaa, kukat juuri auenneina ja juuret myöhään syksyllä tai
aikaisin keväällä sekä siemenet loppukesästä ja syksyllä. Aina tulee kerätä
vain puhtaita, terveitä kasveja, kasvitautien tai hyönteisten vioittamia lehtiä
ei tule käyttää.
Nokkonen
kannattaa poimia, kun se on kasvattanut vasta muutaman uuden lehtiparin. Kun kasvia
leikkaa, pian se kasvattaa uutta pientä nokkosalkua tilalle. Kuivattu tai
ryöpätty nokkonen on oikea vitaminipommi. Nokkonen sisältääkin huimasti erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Se on paras raudan lähde ja parantaa verenkiertoa, lisää vastustuskykyä sekä ehkäisee sairauksia.
Nokkossämpyläohje on ”suunnilleen”
ja ”sinne päin”, koska emme ruukaile mittailla aineksia, kun leivomme siemenpuurosämpylöitä.
Sämpylät kyllä oppii tekemään kokeilemalla ja ne ovat tuoreena mitä suurinta
lasten herkkua. Puuroainekset ovat meillä luomukauraa tai -ruista.
Saimi halusi
nokkossämpylän päälle reilusti nokkossipsejä.
|
Jos nokkosta haluaa pakastaa, riittää
esikäsittelyksi pelkkä kuumakylpy. Kaada siis kiehuva vesi nokkosten päälle
minuutiksi tai pariksi, valuta kylmässä vedessä, purista neste pois ja pakasta.
Jos nokkosta haluaa pakastaa, riittää
esikäsittelyksi pelkkä kuumakylpy. Kaada siis kiehuva vesi nokkosten päälle
minuutiksi tai pariksi, valuta kylmässä vedessä, purista neste pois ja pakasta.
NUUUUH!
Mikä huumaava tuoksu…
|
Piilometsän aidan takana kasvaa nokkospelto, josta saadaan
nokkoslannoitetta. Lantalan nurkalta nokkosta tulee kerätä vain
luonnonmukaiseen lannoitusseokseen, ei ruoaksi. Nokkoskäyte sopii lannoitteeksi kasveille,
jotka pitävät typpipitoisesta maasta, kuten tomaatti, kesäkurpitsa ja
lehtikaali. Tosin
hedelmäpuille ja kurkulle nokkoslannoitetta ei suositella.
Villivihanneksia
voi kerätä pitkin kesää, ei vain keväällä. Nokkosten lisäksi horsma, vuohenputki, voikukka tai siankärsämö
kasvavat taas uutta herkkua syötäväksi, kun
niitä niittää matalaksi. Muistapa kuitenkin, ettet niitä kasveja alas
joka paikasta, sillä osa pitää jättää siemenkasveiksi.
Maitohorsmasta
voi käyttää kasvin eri osia monella tapaa pitkin kesää. Heti keväällä horsman
kasvuversoja voi syödä parsan tapaan, paistaa pannulla tai höyryttää kevyesti.
Lehtien puhjettua saa salaattiin lisämakua nuorista lehdistä ja isompia lehtiä
voi käyttää kuten mitä tahansa vihreää lehtivihannesta. Niitä voi paistaa
voissa pannulla sipulin kanssa, laittaa lasagneen, kastikkeisiin tai
muhennoksiin. Horsman lehdet ovat myös loistavaa teeainesta. Horsman
kukinnoista voi valmistaa pinkkiä juhla juomaa.
Piilometsän pihalta ja aidan takaa löytyy
runsaasti erilaisia luonnonyrttejä.
|
Villivihannesteetä
saadaan kuivattamalla kasvin lehtiä. Sopivia teeaineksia ovat: mm. viinimarjan,
mustikan, koivun ja vadelman lehdet. Luonnosta löytyy helposti erilaisia
kasveja myös terveellisen viherjauheen valmistamiseen.
Pihlaja sisältää antioksidanttia sekä yhdisteitä, joiden avulla öljy säilyttää paistamisen aikanakin terveelliset ominaisuutensa. Öljypulloon kannattaa siis laittaa muutamia pihlajanlehtiä antamaan öljylle makua ja parantamaan öljyn lämmönsietoa.
Seuraavassa päivityksessä
kerrotaan lisää Piilometsän väen villivihannesseikkailusta sekä retkestä Maija-Mummon
rantapellolle. Osa isoimmista on jo kesäloman vietossa, joten tällä kertaa
aikuinen kirjoitti reseptit ylös blogiin. Voit lukea ne kuitenkin myöhemmin syksyllä
myös ”Piilometsän parhaimmat reseptit”-osiosta.