NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

sunnuntai 16. syyskuuta 2018

MAAILMAN SIIVOUSPÄIVÄ
"JOS LAPSET OSAAVAT, 
AIKUISETKIN KYLLÄ OPPIVAT!"


Osa 1. Piilometsä plokkasi roskia 14.9. S-Market Ylikiimingin edustalla. Maailman siivouspäivää vietettiin15.9.2018.


S-Market Ylikiiminki

Näytillä oli ekologinen vaihtoehto autolle: läskisähköpyörä. Kun kerran hyppää sen selkään, se on menoa...
Pöydälle saatiin sopimaan kahvitus, esihistoria, roskapurkit, paperipussiesittely sekä oman puutarhan kukat ja vihannekset.


Hengessä olivat mukana S-Market Ylikiiminki, Ylikiimingin apteekki, Oulun (Ylikiimingin) Metsänhoitoyhdistys sekä Roskakapina.


Eskarilaiset tuunasivat Ylikiimingin Apteekista ja Maijan äidin työpaikalta saatuja lääkepurkkeja. Piilometsän tarralaatikosta oli valikoitu kaikista parhaimmat tarrat mukaan kirkonkylälle.

Lapset ojensivat S-Marketin Teuvolle taskuun sopivan roskapurkin. S-Market lahjoitti tempauksessa tarjotut kahvit.


Eskarit olivat tuunanneet pärekoriin hienoja purkkeja. Myös lapsille on mieleenpainuva kokemus, kun vieras aikuinen on kiinnostunut esittelemästämme asiasta. Kiitos kiva aikuinen!
   * Tässä välissä todetaan, että kaikilta kuvissa näkyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvaamiseen.

Muutamat koululaiset kävivät maistelemassa nisua ja kahvia. Ehkäpä tästä välittyy jotain eteenpäin: ei kertakäyttöastioita, roskienkeräystempaus, Maailman siivouspäivä, informoinnin jakaminen ulkopuolisille...
 


Aaaa, tuttujahan siinä. Entinen rehtorimme ja isoisä, Jussi  porisutti lapsia aiheen tiimoilta ja nautti Mikon kanssa makeat kahvit. Apteekin kurkkukarkkipastillit maistuivat lapsista ja (Piilometsän aikuisista) erityisen hyvältä. NAM! 

Tämä on se piilometsäläisten huijausosio eli "Totta vai tarua?" Lapset esittelevät aarteitaan: Jäälohikäärmeen hammas, dinosauruksen muna, yksisarviselta pudonnut sarvi... Lapset esiintyivät niin vakuuttavasti, että piti kaksi kertaa miettiä, uskoako vai ei.

Esihistoria on meidän juttu! Pidämmehän majaa Rekikylän valtakunnallisesti merkittävällä n. 5000 vuotta vanhalla asuinpainanta-alueella. Sen harva tuntee ja se on siis yhtä vanha kuin Kierikin alue. Esihistoriasta on aina mukava jakaa kuulijoille tietoutta ja samalla esitellä kivikautista esineistöä. 
Juuri nyt meillä on lainassa muinaisartesaani Hanni Haapaniemen esineistöä ja nahkavaatetusta "Hyppy kivikauden elämään: Kesä! -filmiä varten.

  1. Piilometsän pihalta, hoitolapsen löytämä n. 5000v vanha saviruukun palanen. Löytäjä Aukusti. (Totta)
  2. Yksisarviselta metsään pudonnut sarvi. (Tarua)
  3. Kivikautinen puukko, jonka piistä tehty teräosa on kiinnitetty tökötillä. Jäljitelmä. (Totta)
  4. Dinosauruksen muna. (Tarua)
  5. Esihistoriallisella menetelmällä valmistettu saviastia, polttamaton. (Totta)
  6. Villamammutin karvaa. (Tarua)
  7. Piilometsän pihalta löydetty kvartsi. (Totta)
  8. Piitä ei ole luonnostaan ollut Suomessa, Sitä on tuotu vaelluksen mukana mm. Venäjältä. (Totta)
  9. Lohikäärmeen hammas. (Tarua)
  10. Karvanpoistoon ja nahanmuokkaukseen käytetty työväline. Jäljitelmä.(Totta)

Kun Kaisu jäi kertomaan kävijöille Maailman siivouspäivästä ja Rekikylän kivikautisesta alueesta, lapset ja Anniina ryhtyivät hommiin ja alkoivat siivota S-Marketin kivetystä. Tarkkasilmäiseltä Lenneltä eivät jääneet huomaamatta pienimmissäkään koloissa olevat roskat.

Piha oli aika siisti, mutta Milla löysi pieniä roskia purkkiinsa ihan tarpeeksi asti.

Oulun (Ylikiimingin) Matsänhoitoyhdistys sponsoroi Roskakapinan Pohjois-Suomen aluevastaavaa Taina Mäntykenttää Fiskarsin roskapihdeillä. Aikuisen käteen sopivat, mutta lapselle hieman jäykät. Alla näet kuitenkin kuinka hienosti lapset oppivat käyttämään näitäkin vehkeitä. "Jos lapset osaavat, aikuisetkin kyllä oppivat."

Apteekin kurkkukarkkipussin heitimme ihan vasiten maahan. Sitä sai koettaa pyydystää roskapihtien hampaiden väliin. Me hoksattiin (siis aikuiset hoksasivat), että roskan saalistaminenhan on oiva sisutehtävä: yrittäminen vahvistuu tässäkin hommassa. R-a-u-h-a-l-l-i-s-e-s-t-i- ja v-a-k-a-a-s-t-i.

Tupakan tumppeja, tupakan tumppeja, tupakan tumppeja... Maija on pyydystänyt roskapihtien hampaisiin taidokkaasti yhden pienen tumpin.

Roskapihtien käyttö voidaan mainiosti toteuttaa myös parityöskentelynä. Toinen toimii "Noukkijana" poimien pienen roskan maasta ja asettaen sen "Roskapihteilijän" ojentamaan laitteeseen.

Roskapihtejä jos johonkin malliin...


Viedässämme pöytää takaisin sisätiloihin, näimme seinällä tutun sankarihahmon Piilometsästä. Hän on tässä tänään...
 
Ympäristötempaus päättyi sopivasti kahvin ja nisun loppumiseen. Tavarat kasaan ja Kaisun auton kyytiin. Anniina hyppäsi läskisähköpyörän satulaan ja lapset seurasivat perässä. Kohteena Ylikiimingin keskustan Rinki-Ekopiste.  
Seuraava juttumme kertookin Ekopisteestä ja lajittelun "vaikeudesta" sekä Rekikylässä tekemästämme plokkaustyöstä.  
  
Teemme syksyn aikana myös komediallisen roskauksesta, plokkauksesta ja lajittelusta kertovan videon.