NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

TAIMIEN KOULIMINEN POTTEIHIN

Nyt on osa taimista koulittu jo kahteen kertaan. Toivottavasti olemme tänä vuonna olleet ajoissa ja ehdimme saada myös satoa. Toivovat: Värikästä herkkusatoa odottavat Piilometsäläiset.

Jo kaksivuotiaat voivat osallistua koulintaprosessiinkin taitojensa mukaisesti. Ope leikkasi maitopurkkiin sopivan aukon, johon Henrik laittoi  sanomalehteä imualustaksi ja Aslak asetteli tyhjät, vanhat wc-paperirullat purkin sisälle. Sisälle mahtuu vielä viideskin potti, jonka ope lisäsi myöhemmin rivin jatkoksi.

Luomumultaa, tottakait! Jo taimen ensiaskeleista alkaa kestävän kehityksen reitti kohti luomuista tuotetta.

Onni asettelee rullat tiiviisti karkkirasiaan ja alkaa sen jälkeen täyttelemään wc-potteja mullalla.

Potteja riittää... Mutta, kun työn jakaa usean pienen käsiparin kesken, ei työmäärä pääse rasittamaan, VAAN osallistuminen on mukavaa!

Missä näitä näppäriä lapsia oikein tehdään? Tässä 3- ja 4-vuotiaat valmistavat  potteja sanomalehdestä. Neliskanttisen mallisia poteista saa, kun ne pyörittelee Extra Virgin oliiviöljypullon ympärille. Lapset teippaavat reunan ja pohjan kiinni, jotta potti ei heti hajoaisi. Aikuinen pystyy valmistamaan potin ilman teippiä.
 
Ikeasta tuotu omenamehupullo oli sopivan kokoinen pyöreiden pottien tekemiseen. Ehkä myös maustepulloista voisi löytyä juuri oikean kokoinen pullo. Kokeilimme myös pientä limpparipulloa, mutta se oli jotenkin niin epämuodokas, että potin kokoaminen oli hankalaa.

WAU, että meidän tytöt ovat näppäräsormisia! Siitä vesikasvatusalustalta he vain noukkivat vakain sormin hentoisia taimia ja istuttavat ne kaitaisen wc-rullan sisään. Tässä vaiheessa ope oli ajoittain apuna ja piti tikulla pieniä taimia pystyssä, kun tytöt lisäsivät potteihin multaa.

Kätevä pienoissuihkepullo. Juuri lasten käteen sopiva.  

Kyllä pienimpiä kiinnostaa, mitä noista kaikista lukemattomista taimeista oikein kasvaa... Iiris näyttää Alvalle mallia.


Huh, onhan tomeraa porukkaa. Ei me ihan kaikkiin potteihin kehdattu laittaa vain yhtä taimea, vaan tuplattiin määrä ihan suosiolla.

Piilometsän nurkista löytyi Reetan vanha Ikeasta hankittu pienoiskasvihuone. Laitoimme siihen taimipotteja, ja samalla taimien kasvunopeus kiihtyi ihan silmissä. 

Joo tähän voi kertoa yhden tositarinan. Meidän ope oli terävänä varannut serkkupojaltaan hänen Puskaradiossa kuuluttamia panssarilaseja. Jo ennalta iloittiin, että nytpä rakennetaan pihalle kasvilava ja pienoiskasvihuone, jotka eivät ihan vähästä menekään rikki. Kyllähän hakijaa oli naurattanut, kun selvisi, että kyseessä oli kännykän panssaroituja suojalaseja... Lahjoittaja oli kysynyt: "Ai, kuinka pienen kasvihuoneen te meinaattekaan rakentaa?"

Kotoa ja päiväkodilta kerätään tässä vaiheessa kaikki maitopurkit talteen. Piilometsässä on sopivia reiäntekijöitä. Niin, niillä ei tässä tarkoiteta tyttöjä, vaan ompelukuvien reiìttämiseen tarkoitettuja piikkejä. Helmin kädessä näkyy juuri tämä kyseinen piikitysvehje.

Juuri 1 vuotta täyttäneen Emman ei ehkä vielä kannata alkaa multahommiin sisätiloissa. Sen sijaan häneltä onnistuu wc-paperirullan laittaminen maitopurkin aukosta sisään. Hyvä taito tulevaisuuden puutarhatöitä varten.

Nämä lukuisat taimet odottavat pääsyä isompaan astiaan, kuten maitopurkkiin.

Kun taimi siirretään  suurempaan astiaan, juuret saavat tilaa kasvaa. Taimi pitää istuttaa sen verran syvään, että osa varrestakin peittyy. Varteen kasvaa myös juuria ja kasvi vahvistuu. Jouni koulii ja Julius muistaa kastella.