NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

tiistai 28. marraskuuta 2017

ENSILUMI - MÄESSÄKun ensilumi sataa maahan asti, alkaa Piilometsän pihalla totuttuun tapaan lumenkolauspuuhat. Kaikki mahdollinen lumi kasataan heti, ensimmäiseksi talviseksi merkiksi, pihan korkeimmalle paikalle.


Viimeisten vuosien aikana olemme avustaneet talvenukkoa kasaamalla maitolaatikoista perustan mäelle. Maitolaatikoiden päälle kolataan lunta ja muotoillaan sopivan kaltevaksi mäeksi.

Kaikki lumi otetaan tarkasti talteen ja jokainen lapsi osallistuu vuorollaan pihan kolaamiseen ja mäen rakentamiseen. On opettavaista lapselle, että hän saa itse tehdä ja osallistua, eikä odota saavansa kaiken itselle heti ja valmiina. Vähän kait tuohonkin tarvitaan voimaa. No, sehän kasvaa siinä lunta kolatessa. Kyllä aikuinenkin tekee oman osansa, ja silloin ei tarvitse lähteä enää illalla kuntosalille.
Lumi pudotetaan kopsuttelemalla maitolaatikon reistä sen sisään. Yhden maitolaatikon sisään mahtuukin paljon lunta, 20 litraa. Lenne on tässä touhussa äärimmäisen tarmokas.
Joo, oikein hyvin huomattu! Meidän talvimäki rakennetaan aina samaan paikkaan, missä keväästä syksyyn opetellaan ottamaan alkulähdöt polkupyöräilyyn.


Välillä mäestä suli melkein kaikki lumi pois. Se ei kylläkään menoa hidastanut.Sitten taas lumisateiden jälkeen mäki saatiin kasattua entistä ehommaksi ja korkeammaksi.
Ja entistä korkeammaksi. Tässä mäessä saakin jo hyvät vauhdit. Mäki alas, pikaisesti edestä pois ja valitaan, kummalta puolelta noustaan takaisin mäkeen. Muista, älä juokse mäen edestä!Liukurit roikkuvat puun oksalla aika lähellä mäkeä. Liukurit ja pulkat  pitää palauttaa aina niiden omalle paikalle. Olisihan se ikävää, jos lumisateen jälkeen ei löytyisi yhtään laskuvälinettä. Millä sitä sitten laskettaisiin?
Nella tässä näyttää vaihe vaiheelta miten pikkutytöt laskevat itse omasta mäestä.

UPS, välillä käy näinkin. Liukurin hakuun ja uusi yritys...
Nella asettaa tällä kertaa liukurin huolellisemmin,  ja äkkiä päälle istumaan.
WAU, onnistui. Toki se onnistuu, kun on jo viime talvi tehty samaa. Ylös mäkeä, liukuri alle ja alas vauhdilla... On hämmästyttävää, kuinka pienenä lapset oppivat itse laskemaan mäkeä liukurin kanssa. Ketterillä Piilometsäläisillä se sujuu erinomaisesti jo alle 2-vuotiaana. He kun ovat niin ITSE, ITSE!