NAVIBARIN KATOAMINEN

Sticky navigation bar

HUOM!!!! ---- ÄLÄ käytä BLOGIN ALAREUNAN UUDEMPI JA VANHEMPI TEKSTI-LINKKEJÄ! -------- OHJE: KULJE "LUE BLOGIAMME"- PAINAKKEIDEN KAUTTA BLOGIJUTTUIHIN. --------

maanantai 26. syyskuuta 2016

HUUTILAMMEN METSÄKOULU


Huutilammen tienoot ovat tulleet Piilometsän väelle jo tutuksi näiden vuosien aikana.
4-6-vuotiaat lapset kävivät taas elokuussa Heikinharjun Huutilammella, kokemassa luontoelämyksiä  sekä oppimassa metsätietoutta. Alaköökin järjestämä ”Huutilammen metsäkoulu” kiersi lammen ja suon ympäri ja kävelymatkaa kertyi n. 1.5 km.
Metsäkoulun opettaja oli järjestänyt erilaisia opetuspisteitä Huutilammen ympärillä kulkevalle polulle. Lapset saivat avuksi kartan, jonka avulla suunnistaa oikeaan suuntaan.
Matkan varrella oli erilaisia paikallisten eläinten elämään ja metsäkouluun liittyviä tehtäviä. 
Saila-siili oli pudottanut metsikköön repustaan liudan kirjainlappuja, jotka lasten tuli etsiä. Lappuset piti vielä asettaa oikeaan kohtaan etsimällä laudalta sille pari. Kääntämällä laput, lapset saivatkin tietää, minkä nimisen kirjan Saila-siili aikoi seuraavaksi lukea.
Orkesteri soitti ja suolla kurki lauloi ”kaunista” lauluaan.Suon laidassa oli opastauluja, joita lapset saivat katsella yhdessä aikuisten kanssa.  Tässä taulussa esiintyi telkkä, naurulokki, kuovi ja tukkasotka.Aapisesta tuttuja kirjaimia opiskeltiin etsimällä luonnonmateriaalia ja tekemällä niistä kirjainmalleja. Luonnonmateriaalia etsiessä pitää kuitenkin aina muistaa, ettei oksia saa repiä elävistä puista ja kasvia juurineen.


Välillä muisteltiin, miten eri eläimet liikkuvat ja pyrähdettiin lentoon linnun lailla, liikuttiin kuin  jänis, orava ja sammakko.


Orava kerää talveksi ravintoa omiin piilopaikkoihinsa ja niitä voi olla jopa tuhat. Huutilammen Olga-orava pysyy laskuissaan, koska on opetellut aikoinaan yhteenlaskun periaatteet. Lapsetkin pääsivät laskemaan käpyjä, oksia sekä kiviä Olgan laatimien tehtävien mukaisesti.

PIRRRRR, PIRRRRR, välitunnin aika. Tällä välitunnilla leikitään hippaa. Onhan se tämäkin yksi hippaslaji: Piilometsän lasten versio puu-hipasta…


Yhdistä kuvaan:
MUSTIKKA
PUOLUKKA
KARPALO
JUOLUKKA
HILLA
VARIKSENMARJA
Näitä kaikkia marjoja lapset etsivät lähimaastosta ja Niilon suu paljastaa, että jotain on ainakin löytynyt.Suolla kulkemiseen tarvittiin ehdottomasti kumisaappaat, vaikka välillä saikin kulkea pitkospuita tai siltaa pitkin.


Muurahaispesä. Tiesitkö, että muurahaispesästä näkyy vain osa maanpinnalla. Pesä on kuin jäävuori,  josta myös on suurin osa pinnan alla piilossa. Muurahaisista selvisi monta muutakin jännää asiaa.
Metsäkoulun rehtori ojentaa Piilometsän lapsille todistuksen metsäkoulun oppiaineiden selvittämisestä.
 
Leikimme myös ”Huutilammen leikkipuistossa” ja söimme pienet eväät nuotiopaikalla. Meillä oli toki makuupussit mukana ja tarkoitus oli ollut ottaa retken päätteeksi pienet nokoset. Saimme kulumaan jo pelkästään metsäkoulussa kolmisen tuntia, niinpä eväiden jälkeen piti joutua jo takaisin päiväkodille ja kotiin.